Menu
  • Menu

    Kuchenka mikrofalowa, jakie są jej zalety oraz wady

    Kuchenka mikrofalowa jest dziś w zasadzie stałym elementem każdej nowoczesnej kuchni. Dyskusja odnośnie jej zagrożenia dla zdrowia jest jednak wiecznie żywa. Z tego powodu postanowiliśmy przybliżyć nieco informacji odnośnie tego popularnego urządzenia.

    Są osoby, które zdecydowały się nie używać w swoich domach kuchenek mikrofalowych. Inne zaś nie wyobrażają sobie braku możliwości szybkiego podgrzania potraw. Czy korzystanie z tego urządzenia może być niebezpieczne?

    Kuchenka mikrofalowa

    Kuchenka mikrofalowa, sposób jej działania

    Urządzenie to powstało na przełomie lat 30. i 40. XX wieku. O dziwo było to odkrycie przypadkowe, ponieważ naukowcy docelowo pracowali nad… radarem. Mikrofalówki szybko uzyskały jednak ogromną popularność. Nie przypominały one jednak obecnych modeli – były zdecydowanie większe, dlatego używano ich głównie w luksusowych restauracjach. Ich mniejsze odpowiedniki, podobne do tych, które znamy dzisiaj, pojawiły się dobrych trzydzieści lat później.

    Kuchenka mikrofalowa bazuje na falach elektromagnetycznych. Wnikają one w umieszczone do mikrofalówki jedzenie, a następnie wprowadzają jego cząsteczki w ruch. Następnie drgające cząstki wody, tłuszczu czy węglowodanów zderzają się między sobą, a w wyniku tarcia wytwarzane jest ciepło. W efekcie otrzymujemy podgrzany produkt.

    Niektórzy obawiają się tego, że fale elektromagnetyczne mogą negatywnie wpływać na ludzki organizm. W skrajnych przypadkach doprowadzając nawet do powstania chorób nowotworowych. Jednak aby urządzenie zostało dopuszczone do sprzedaży, najpierw musi spełnić określone normy. W tym również standardy dotyczące promieniowania. Wartością graniczną jest 50 W, tymczasem w większości modeli promieniowanie nie przekracza zazwyczaj 10 W. Innymi słowy kuchenka mikrofalowa nie stanowi pod tym względem większego zagrożenia od telefonu komórkowego.

    Zalety kuchenek mikrofalowych

    Choć wielu osobom używanie mikrofalówki mogą kojarzyć się ze słabej jakości jedzeniem, problemu nie stanowi jednak samo urządzenie, a słabej jakości produkcie. W sklepach często widujemy różnego rodzaju jedzenie, które zostało przygotowane do podgrzania w kuchenkach mikrofalowych.

    Tymczasem niektóre rzeczy warto przygotowywać właśnie za pomocą tego urządzenia. Jedzenie podczas obróbki termicznej traci swoje właściwości. Jednak mikrofalówki charakteryzują się szybkim czasem przygotowania. Z tego powodu niektóre produkty warto przygotować w kuchence mikrofalowej zamiast gotować w wodzie, ponieważ wówczas minerały i witaminy nie zostaną wypłukane z pożywienia.

    W tym miejscu warto również podkreślić, że taka obróbka cieplna nie ma wpływu na „radioaktywność”. Jedzenie jest więc bezpieczne i możemy spożywać je bez obaw. Wychodzi więc na to, że przygotowanie potraw w mikrofali jest dobrym sposobem na zachowanie wartości odżywczych w przyrządzanych przez nas daniach. Do tego ze względu na krótki czas potrzebny do podgrzania produktu, jest to sprzęt energooszczędny.

    Kuchenki mikrofalowe mają również wady

    Naturalnie urządzenia te mają również swoje wady. Zależnie od jakości sprzętu, możemy mieć problemy z równomiernym podgrzaniem jedzenia. Wiele osób skarży się między innymi na trudności związane z pieczeniem surowego mięsa. W tym wypadku lepiej postawić na tradycyjne metody pieczenia i wybrać piekarnik.

    Mycie kuchenek mikrofalowych również bywa problematyczne. Niektóre elementy wymagają dość pieczołowitej pielęgnacji, tymczasem o zabrudzenia jest niezwykle łatwo. Charakterystyczna budowa mikrofalówek sprzyja magazynowaniu się brudu w trudno dostępnych miejscach. Z tego powodu należy pamiętać o regularnym czyszczeniu urządzenia.

    Jak widać kuchenka mikrofalowa może być naprawdę przydatna i warto znaleźć dla niej miejsce w naszej kuchni. Zarzuty odnośnie niebezpieczeństw związanych z tymi urządzeniami są wyjątkowo mocno przesadzone, natomiast warto pamiętać o tym, że niektóre posiłki lepiej będzie przygotować w tradycyjny sposób.

    Jan Strychacz

    Udostępnij

    2 odpowiedzi na “Kuchenka mikrofalowa, jakie są jej zalety oraz wady”

    1. Ruski pisze:

      Kuchenka mikrofalowa to podobno wynalazek Rosjan. Wynaleźli czyli znaleźli ją w baraku Amerykanów

    2. edi pisze:

      ale pierdoły – jakie mycie – jest brudna – kupuję nową – u chińczyków 80 złotych

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *