Wyposażenie restauracji – co może w nim zaskoczyć?
Staranne wyposażenie restauracji jest nieodzowne, jeżeli lokal ma funkcjonować na wysokim poziomie i przyciągać uwagę gości. Co jednak dość ciekawe, na wyposażeniu restauracji można zaobserwować takie elementy, których obecność na pierwszy rzut oka może wydawać się może nie tyle niepotrzebna, co zaskakująca. Warto zatem przyjrzeć się niektórym z nich.
Dystrybutor napojów, maszyna do lodu
Dosyć rzadko spotykanym elementem wyposażenia lokali restauracyjnych są dystrybutory napojów. Wydaje się jednak, że takie rozwiązanie może okazać się całkiem dobre w przypadku niektórych restauracji. Mowa tu przede wszystkim o lokalach serwujących swoim gościom dania typu fast food. Klienci mogą być bardzo zainteresowani zakupem napoi chłodzących znajdujących się w takich właśnie dystrybutorach. Wyposażenie restauracji może obejmować się też maszynę do lodu. Mowa tu o profesjonalnym urządzeniu, które jest w stanie poradzić sobie z częstym kruszeniem znacznych ilości lodu. Taki element wyposażenia wydaje się być nieodzowny w lokalach, które mają w zwyczaju serwować mrożone napoje, takie jak kawa, herbata czy drinki. Maszyna do lodu będzie używana przede wszystkim porą letnią. W upalne dni goście zamawiają naprawdę mnóstwo napojów chłodzących, dlatego urządzenie musi być sprzętem wysokiej klasy.
Piekarnik z wieloma unikalnymi funkcjami
Piekarnik znajdujący się w restauracji może zadziwić, zwłaszcza osobę, która nigdy wcześniej nie miała do czynienia z elementami wyposażenia restauracji. Okazuje się bowiem, że piekarnik w lokalu gastronomicznym w niczym nie przypomina piekarnika, który znajduje się w większości prywatnych domów czy mieszkań. Jest on wyposażony w całe mnóstwo różnego rodzaju funkcji, które umożliwiają staranne przygotowanie, nierzadko skomplikowanych potraw. Taki wielofunkcyjny piekarnik posiada zazwyczaj następujące funkcje:
- klasycznego pieczenia
- grillowania
- gotowania na parze
Dzięki tak wielu funkcjom możliwe staje się przygotowanie różnorodnych potraw z menu. Dużych rozmiarów, wielofunkcyjny piekarnik przydaje się przede wszystkim w dużych restauracjach, które posiadają naprawdę imponującą kartę potraw proponowanych gościom.
System wyświetlania zamówień
Nowoczesne wyposażenie restauracji obejmuje też specjalny system wyświetlania zamówień. Dla niektórych może być to spore zaskoczenie. Wiele osób myśli bowiem, że standardową praktyką we wszystkich lokalach jest osobiste informowanie przez kelnera pracowników kuchni o tym, co zamówił klient. Jak się jednak okazuje, coraz częściej odchodzi się od tego rozwiązania. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że nietrudno wówczas o błędy, a więc i o niezadowolenie klienta. Może bowiem okazać się, że podczas słownego przekazywania nazwy zamówienia, jakieś drobne szczegóły zostały pominięte. Klient mógł na przykład zażyczyć sobie, aby jego potrawa pozbawiona była jakiegoś konkretnego składnika, na który ma uczulenie. System wyświetlania zamówień zdaje się minimalizować ryzyko wspomnianego problemu. Jak działa takie urządzenie? W bardzo prosty sposób! Najpierw klient zamawia danie u kelnera, a później ten przyjmuje zamówienie oraz potwierdza w specjalnym oprogramowaniu. Takie zamówienie automatycznie pojawia się wówczas w systemie wyświetlania zamówień znajdującym się w restauracyjnej kuchni. Pracownicy doskonale wiedzą więc, czego konkretnie spodziewa się klient i czy potrawa ma być przygotowana w standardowy sposób, czy też mają zajść w niej jakieś modyfikacje. Taki system bardzo minimalizuje ryzyko pomyłki, choć rzecz jasna te nadal mogą się zdarzać.
Dodaj komentarz