Znaczenie opakowań kawy
Podobnie jak wszystkie współczesne produkty komercyjne, opakowanie kawy jest ważne z punktu widzenia sprzedaży. Produkt wyróżnia się na tle konkurencji wyjątkowym opakowaniem. Opakowanie takie pozwala klientom na wgląd w zawartość, czy rodzaj użytych ziaren. I wiele więcej.
Utrzymywanie świeżości
Opakowanie utrzymuje świeżość produktów kawowych i chroni je przed czerstwieniem. Rola opakowania jest bardzo ważna w kawie, ponieważ czerstwienie jest szybsze niż w przypadku innych produktów. Czerstwienie oznaczałoby utratę pożądanych smaków. W przypadku kawy jest to nieco skomplikowane, ponieważ jej ziarna również nabierają niepożądanego smaku, gdy są zwietrzałe. Czernienie kawy zależy od jej ekspozycji na tlen, wilgoć, światło i ciepło.
Trwające przez lata badania marketingowe i prace nad rozwojem produktu ustąpiły miejsca identyfikacji stylu opakowania kawy, które może pomóc zachować to, co najlepsze w ziarnach.
Torba z zaworem jednokierunkowym
Ziarna kawy czerstwieją w kontakcie z tlenem. Jednak ochrona ich przed tlenem poprzez szczelne pakowanie może wydawać się najlepszym sposobem, ale pozostaje jeszcze inny. W wyniku palenia ziaren kawy uruchamiany jest proces brązowienia cukru. W wyniku tego procesu ziarna wydzielają dwutlenek węgla. Nagromadzenie dwutlenku węgla w opakowaniu uszczelniającym może spowodować jego pęknięcie.
Aby przeciwdziałać temu problemowi, ziarna bezpośrednio po paleniu są pakowane w pozbawione wilgoci, laminowane torebki z wentylem. Zawór ten umożliwia dwutlenkowi węgla ominięcie opakowania bez wchodzenia tlenu.
Inne, mniej wydajne metody pakowania
Jakkolwiek istnieją inne sposoby pakowania kawy, nie są one tak skuteczne jak pakowanie w torebki z zaworem jednokierunkowym. Należą do nich opakowanie otworkowe, które pozwala na ucieczkę zgromadzonego dwutlenku węgla przez otworek. Stosując tę metodę, istnieje szansa, że tlen dostanie się do worka.
Inna metoda polega na czekaniu, aż ziarna wydzielą dwutlenek węgla, zanim zostaną zapakowane. Oznacza to, że chociaż opakowanie zostało uratowane przed pęknięciem z powodu nagromadzenia dwutlenku węgla wewnątrz torebki, ziarna nie mogły zostać uratowane przed czerstwieniem z powodu ich ekspozycji na tlen.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, sprawdź https://packpack.pl/
Dodaj komentarz