Menu
  • Menu

    Znaczenie opakowań kawy

    Podobnie jak wszystkie współczesne produkty komercyjne, opakowanie kawy jest ważne z punktu widzenia sprzedaży. Produkt wyróżnia się na tle konkurencji wyjątkowym opakowaniem. Opakowanie takie pozwala klientom na wgląd w zawartość, czy rodzaj użytych ziaren. I wiele więcej.

    opakowanie kawy

    Utrzymywanie świeżości

    Opakowanie utrzymuje świeżość produktów kawowych i chroni je przed czerstwieniem. Rola opakowania jest bardzo ważna w kawie, ponieważ czerstwienie jest szybsze niż w przypadku innych produktów. Czerstwienie oznaczałoby utratę pożądanych smaków. W przypadku kawy jest to nieco skomplikowane, ponieważ jej ziarna również nabierają niepożądanego smaku, gdy są zwietrzałe. Czernienie kawy zależy od jej ekspozycji na tlen, wilgoć, światło i ciepło.

    Trwające przez lata badania marketingowe i prace nad rozwojem produktu ustąpiły miejsca identyfikacji stylu opakowania kawy, które może pomóc zachować to, co najlepsze w ziarnach.

    Torba z zaworem jednokierunkowym

    Ziarna kawy czerstwieją w kontakcie z tlenem. Jednak ochrona ich przed tlenem poprzez szczelne pakowanie może wydawać się najlepszym sposobem, ale pozostaje jeszcze inny. W wyniku palenia ziaren kawy uruchamiany jest proces brązowienia cukru. W wyniku tego procesu ziarna wydzielają dwutlenek węgla. Nagromadzenie dwutlenku węgla w opakowaniu uszczelniającym może spowodować jego pęknięcie.

    Aby przeciwdziałać temu problemowi, ziarna bezpośrednio po paleniu są pakowane w pozbawione wilgoci, laminowane torebki z wentylem. Zawór ten umożliwia dwutlenkowi węgla ominięcie opakowania bez wchodzenia tlenu.

    Inne, mniej wydajne metody pakowania

    Jakkolwiek istnieją inne sposoby pakowania kawy, nie są one tak skuteczne jak pakowanie w torebki z zaworem jednokierunkowym. Należą do nich opakowanie otworkowe, które pozwala na ucieczkę zgromadzonego dwutlenku węgla przez otworek. Stosując tę ​​metodę, istnieje szansa, że ​​tlen dostanie się do worka.

    Inna metoda polega na czekaniu, aż ziarna wydzielą dwutlenek węgla, zanim zostaną zapakowane. Oznacza to, że chociaż opakowanie zostało uratowane przed pęknięciem z powodu nagromadzenia dwutlenku węgla wewnątrz torebki, ziarna nie mogły zostać uratowane przed czerstwieniem z powodu ich ekspozycji na tlen.

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, sprawdź https://packpack.pl/

    Udostępnij

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *